Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotuj <b>pulpeciki</b>: Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i chilli jeśli lubisz. Wymieszaj.
Cebulkę ze szczypiorkiem pokrój i dodaj do mięsa, dokładnie wyrób. Uformuj małe kulki i obtocz je w mące.
Zagotuj 1-2 l wody, posól. Wrzucaj pojedynczo pulpeciki i gotuj na małym ogniu 30 minut.
Sos rozprowadź w 300 ml wody, stale mieszając, zagotuj. Dodaj odsączone pulpeciki i posiekaną natkę pietruszki. Duś razem przez 5 minut.
Teraz zajmij się <b>makaronowymi foremkami</b>: Do dużej miski wbij jajko, roztrzep. Dodaj ugotowane i przestudzone spaghetti, starty ser w stylu parmezan, 4-5 łyżek sosu pomidorowego. Wymieszaj dokładnie.
Przygotuj formę na muffinki, wysmaruj je dobrze olejem rzepakowym albo oliwą, w każdej foremce zrób wgniecenie w kształcie gniazdka.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około kwadrans. Wyjmij z piekarnika i przestudź.
Wyjmij ostrożnie makaronowe foremki, na każdą z nich wyłóż pulpecika, polej sosem i posyp serem.